Jane Goodall adverteix que afrontem una extinció massiva d’animals

La cèlebre estudiosa dels ximpanzés denuncia l’augment del tràfic il·legal d’espècies a Àsia i que estan desapareixent les girafes.

Envoltada de plantes, criatures silvestres i moltíssima humitat, Jane Goodall es trobava en el seu ambient. La van portar al bosc inundat del CosmoCaixa per fer-li fotos i, de sobte, es va posar a ploure –una pluja artificial– a les instal·lacions que recreen l’ecosistema amazònic. Goodall, 84 anys amb elegància natural i la prestància que dona haver passat bona part de la vida estudiant micos a la selva humida africana, somriu. Sembla que busqui amb la mirada a la part alta dels arbres els seus estimats ximpanzés dels anys daurats de Gombe. Però allà no hi són ni la Flo, ni el Flint, ni la Fifi, ni el poderós Goliath ni la gentil Melisa (al seu costat només hi té Jordi Portabella, director de l’àrea de divulgació científica del museu).

Ha passat el temps, diverses generacions de ximpanzés i s’ha convertit en una dama de cabells blancs i prescriptora planetària de l’ecologia aquella fotogènica joveneta en shorts de les portades de National Geographic –la seva col·lega de micos, una altra del trio de les ape ladies, Dian Fossey (la tercera és Biruté Galdikas, Lady Orangutan), deia que ella hauria guanyat més premis si hagués estat “rossa com la Jane”.

Goodall –de qui ja és un tòpic ressaltar el contrast entre la seva aparent fragilitat i la seva energia i personalitat indomables, encara que no per això és menys cert– ha viatjat a Barcelona, on ahir va fer una conferència sobre els 58 anys que s’ha passat investigant els ximpanzés a Àfrica. Del carisma de la primatòloga en dona fe el fet que no quedés ni una entrada lliure per escoltar-la. Poc abans, en una conferència de premsa, va advertir que malgrat tots els progressos i la conscienciació a la qual ella tant ha contribuït, la vida salvatge i l’ecosistema continuen molt amenaçats i afrontem una “extinció massiva” d’animals, incloent-hi les girafes.

Ho va fer, això de cridar l’atenció sobre el desastre que tenim a tocar, després de saludar deixant anar el seu característic “bon dia” en llenguatge ximpanzé (un ascendent “uh, uh, uh”), que és una bona manera de guanyar-se el públic. Va recordar que ja hi ha una trentena de seus de l’Institut Jane Goodall (JGI) a tot el món, incloent-hi Espanya, i que promouen campanyes de conservació, com Forever Wild, llançada per sensibilitzar la gent sobre el tràfic il·legal d’animals. “Semblava que les coses havien de millorar i que s’havia reduït la demanda de ximpanzés com a carn a Àfrica i la venda de cries per a circs i com a mascotes, però tot ha tornat a començar”, va deplorar la primatòloga. “Es troben molts ximpanzés en botigues d’Àsia i del nord d’Àfrica”. També ha tornat a augmentar la demanda d’ivori, que “està a un preu superior a l’or”.

Jane Goodall, dijous en el bosc inundat de CosmoCaixa.
Imatge extreta d’EL PAÍS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *